Żeberka w powidłowej marynacie

  • wyświetlono: 956 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite żeberka w marynacie z majonezu i oleju dodatkiem powideł śliwkowych. Słodko-kwaśno-pikantne. Pyszne!

portret
  • 5 porcje
  • 100min

Składniki

1,2 kg żeberek wieprzowych
marynata:
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego suszonego czosnku
szczypta mielonego chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka w powidłowej marynacie

  • 1. Żeberka płuczemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Porcje mięsa grubo smarujemy otrzymanym sosem. Wkładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Żeberka wraz z marynatą przekładamy do brytfanny z pokrywą. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

żeberkaobiadpowidła śliwkowemarynata do żeberek

Komentarze

Podobne przepisy

żeberka w pomarańczowej marynacie

Dodane przez: agarybak76

Żeberka w pomarańczowej marynacie

Soczyste i bardzo aromatyczne mięso,...

Żeberka w kawowej marynacie

Dodane przez: Goszka

Żeberka w kawowej marynacie

Słyszałam o żeberkach pieczonych...

Żeberka w brzoskwiniowej marynacie

Dodane przez: agarybak76

Żeberka w brzoskwiniowej marynacie

Soczyste i bardzo aromatyczne mięso,...

Żeberka w marynacie paprykowej Jamiego

Dodane przez: igraszki losu

Żeberka w marynacie paprykowej Jamiego

Proste i pyszne, pachnące wędzoną...

image-0y16fwd

Dodane przez: KuchareczkaDorota

Pieczone żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Soczyste a zarazem chrupiące żeberka...

Żeberka z rękawa w chińskiej marynacie

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Żeberka z rękawa w chińskiej marynacie

Soczyste i aromatyczne żeberka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE