Żeberka w powidłowej marynacie

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Wyśmienite żeberka w marynacie z majonezu i oleju dodatkiem powideł śliwkowych. Słodko-kwaśno-pikantne. Pyszne!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
    marynata:
    3 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka mielonego suszonego czosnku
    szczypta mielonego chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Żeberka w powidłowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka płuczemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Porcje mięsa grubo smarujemy otrzymanym sosem. Wkładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Żeberka wraz z marynatą przekładamy do brytfanny z pokrywą. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować