Żeberka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ostro- słodko- kwaśne żeberka, rozpadające się pod naciskiem widelca- niebiańska przygoda dla podniebienia!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 kg. słoniny
    2 duże cebule
    1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
    2 łyżki vegety
    1 łyżka papryki słodkiej
    1/2 łyżki chili cayenne
    1/2 op. przyprawy do żeberek
    1/4 łyżki pieprzu
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżki przecieru pom. 30%
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    olej
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Vegetę, paprykę słodką i cayenne, przyprawę do żeberek i pieprz mieszamy. Dokładnie umyte żeberka solidnie i z każdej strony nacieramy przygotowaną marynatą, wykorzystujemy całą, muszą być dobrze doprawione. Wstawiamy do lodówki na min. 1h.
  • 2. W międzyczasie kroimy słoninę, cebule i delikatnie przepłukaną (musi pozostać kwaskowa) kapustę w mniejsze części. Zamarynowane żeberka kroimy na mniejsze paski z 1 lub 2-ma kośćmi, rozgrzewamy olej i na bardzo dużym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor. Musi być największy płomień, wtedy białko szybko się zetnie, soki nie wypłyną na zewnątrz więc mięso będzie kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach.
  • 3. Na dnie garnka układamy słoninę, na to połowę kapusty, żeberka, cebula, ziele angielskie, liść laurowy i reszta kapusty.
    Zalewamy 3-4 szklankami wody i gotujemy półtorej godziny pod przykryciem.
    Po tym czasie sprawdzamy stan kapusty i mięsa.
    Jeżeli już nam odpowiada doprawiamy ostatecznie do smaku.
    Dodajemy koncentrat, 2 łyżeczki cukru, sól morską i pieprz świeżo mielony.
    SMACZNEGO!

Porady

Proponuję podawać z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować