Pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybkie pulpety- obiad w 30 minut, a są pyszne, polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprz- wołowe
    1 bułka czerstwa
    jajko
    2 cebule
    bułka tata
    2 łyżki przecieru pomidorowego 30%
    100 ml śmietanki 30%
    3-4 łyżki mąki pszennej
    1 listek laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżki pieprzu cayenne
    2 łyżki oleju
    sól & pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy jedną pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną w wodzie czy mleku i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz cayenne, płaską łyżkę soli i pieprz.
    Masę dokładnie wyrabiamy i gdyby nie była spójna to dodajemy bułkę tartą.
    Mięso wkładamy do lodówki, żeby przeszło przyprawami.
  • 2. W międzyczasie w garnku na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dolewamy wody- minimum połowę mniej niż chcemy uzyskać sosu.
    Dodajemy ziele i listek laurowy- kiedy woda zawrze, zaczynami wrzucać kolejno uformowane pulpeciki, gotujemy ok 15 minut.
  • 3. Po tym czasie sprawdzamy jednego pulpeta, czy już jest w środku ugotowany.
    Dodajemy przecier, mąkę rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy do sosu.
    Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Śmietankę można zastąpić mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować