Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy jedną pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną w wodzie czy mleku i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz cayenne, płaską łyżkę soli i pieprz.
Masę dokładnie wyrabiamy i gdyby nie była spójna to dodajemy bułkę tartą.
Mięso wkładamy do lodówki, żeby przeszło przyprawami.
2.W międzyczasie w garnku na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dolewamy wody- minimum połowę mniej niż chcemy uzyskać sosu.
Dodajemy ziele i listek laurowy- kiedy woda zawrze, zaczynami wrzucać kolejno uformowane pulpeciki, gotujemy ok 15 minut.
3.Po tym czasie sprawdzamy jednego pulpeta, czy już jest w środku ugotowany.
Dodajemy przecier, mąkę rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy do sosu.
Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze