Żeberka w jarzynach

4.5 (156 ocen)

Polecam Wam żeberka duszone pod jarzynową kołderką :D

Składniki:

  • 2 kg żeberek
    2 ząbki czosnku
    1-2 cebule
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ostra sproszkowana papryka
    2 szklanki rosołu
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w jarzynach 1. Żeberka kroję na porcję, nacieram solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i ziołami,
  • Żeberka w jarzynach 2. i podsmażam z obu stron na złoty kolor, na mocno rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki.
  • Żeberka w jarzynach 3. Cebulę kroję w kostkę, pozostałe jarzyny oczyszczam i ścieram na tarce o dużych oczkach i podsmażam razem z cebulą..
  • Żeberka w jarzynach 4. Gorące przekładam na żeberka,
  • Żeberka w jarzynach 5. podlewam rosołem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i duszę jeszcze przez 1-1 1/2 godziny, do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Pietruszka Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować