Kurczak w jarzynach

4.5 (141 ocen)

Pysznie, zdrowo i kolorowo ;)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1/2 brokuła
    1/2 kalafior
    3 marchewki
    2 pomidory
    szczypiorek
    zioła prowansalskie
    3 łyżki wina białego
    100 ml śmietany kremówki
    sos sojowy
    pieprz ziołowa
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    2 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna
    1 łyżka oliwy z bazylią
    sól


Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa potrawa 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, obraną marchew kroimy w plastry. Dwie szklanki wody zagotować ze szczyptą soli, wrzucić jarzyny i obgotować ok 3 min, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pierś z kurczaka, wlać wino i odparować. Do kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać obgotowane jarzyny, przyprawić do smaku, wlać śmietanę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka z jarzynami ok 5 min przed końcem pieczenia. Gotową potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować