Żeberka pieczone z ziemniakami

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne długo pieczone żeberka w marynacie mojego pomysłu wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełniają ziemniaczki pachnące cebulą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 600 g żeberek w paskach
    2 duże cebule
    10 małych ziemniaków

    marynata:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżki vegety
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżęczki czosnku granulowanego
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka pieczone z ziemniakami 1. Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na pojedyncze porcje.
  • Żeberka pieczone z ziemniakami 2. Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Żeberka pieczone z ziemniakami 3. Rozmaryn posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem. Na blaszce wyłożyć ziemniaki, żeberka i cebulę. Pokryć wszystko marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Piec w rozgrzanym do 150 st 'C piekarniku przez dwie godziny, następnie zdjąć folię, piekarnik przestawić na 180 st C i funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez pół godziny. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować