Żeberka pieczone z chrzanem i ketchupem

4.5 (178 ocen)

Pyszne bo ostre ;)

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
    250ml ketchupu ostrego
    3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    olej rzepakowy
    Przyprawy wg.uznania
    sól morska,suszone płatki chili,pieprz czarny,czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Żeberka pieczone z chrzanem i ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone i podzielone na porcje żeberka wkładamy do miski.
    Dodajemy ketchup,chrzan,sól morską,pieprz,płatki chili,czosnek granulowany i łyżkę oleju.
    Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.
  • 2. Po upływie tego czasu przekładamy żeberka do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut.
  • 3. Jak żeberka są w piekarniku możemy się zająć swoimi pupilami lub innymi obowiązkami.
  • 4. Po upływie 1h i 15min. wyjmujemy mięso z piekarnika,odkrywamy folię i jeszcze chwilkę zapiekamy.
    Gotowe wykładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :-)

Porady

Czas pieczenia miesa podałam wg. swojego piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Ketchup Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować