Żeberka pieczone w startych ziemniakach

4.45 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie proste, szybkie no i muszę powiedzieć smaczne pieczone w ziemniaczkach startych na tarce.
Danie, które dzisiaj proponuję pochodzi ze starego bardzo starego zeszytu mojej babci.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka około 600 g,
    czosnek granulowany1 łyżeczka,
    przyprawa do żeberek 1 łyżeczka,
    sól i pieprz,
    ziemniaki 1,200 kg,
    cebula 2 ,
    sól do smaku,
    pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.45 (11 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Żeberka pieczone w startych ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą.
    Żeberka oczyścić, opłukać i osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w chłodnym miejscu na 60 minut.
    Masę ziemniaczaną doprawić pieprzem i solą włożyć przygotowane żeberka i wymieszać.
    Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 - 70 minut.
    Podawać z ulubioną surówką.
    Fajnie smakuje w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej.

Porady

Rada; Danie należy podawać zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień danie już nie jest takie smaczne, to tak jak placki ziemniaczane na drugi dzień już są takie sobie ,najlepsze świeże. Czas przygotowania 30 minut+ czas marynowania + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować