Lubimy żeberka, więc staram się urozmaicić je z różnymi dodatkami, tym razem padło na kiszoną kapustę.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg mięsistych żeberek
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule pokrojone do kapusty, 3 ząbki posiekanego czosnku
300 g boczku wędzonego
kilka suszonych grzybków wcześniej namoczonych
sól, pieprz, majeranek zarówno do kapusty jak i żeberek
Trochę oleju do przysmażenia żeberek
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę posiekać, jeśli jest za kwaśna wcześniej wypłukać, wlać trochę wody jak mamy to bulionu, dodać skwarki usmażone z boczku, grzyby suszone, cebulę pokrojoną i czosnek, przyprawić do smaku.
Dusić jakieś 40 minut, w tym czasie przyprawić pokrojone żeberka i zrumienić na oleju, po czym ułożyć na kapuście, podlać wodą i wstawić do zapieczenia w 180 stopniach ok. 30-40 minut (sprawdzić czy żeberka są miękkie).
Podać z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze