Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Lubimy żeberka, więc staram się urozmaicić je z różnymi dodatkami, tym razem padło na kiszoną kapustę. 

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg mięsistych żeberek
    1 kg kapusty kiszonej
    2 cebule pokrojone do kapusty, 3 ząbki posiekanego czosnku
    300 g boczku wędzonego
    kilka suszonych grzybków wcześniej namoczonych
    sól, pieprz, majeranek zarówno do kapusty jak i żeberek
    Trochę oleju do przysmażenia żeberek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, jeśli jest za kwaśna wcześniej wypłukać, wlać trochę wody jak mamy to bulionu, dodać skwarki usmażone z boczku, grzyby suszone, cebulę pokrojoną i czosnek, przyprawić do smaku.
    Dusić jakieś 40 minut, w tym czasie przyprawić pokrojone żeberka i zrumienić na oleju, po czym ułożyć na kapuście, podlać wodą i wstawić do zapieczenia w 180 stopniach ok. 30-40 minut (sprawdzić czy żeberka są miękkie).
    Podać z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować