Żeberka pieczone i purchawki w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kto sie nie boi purchawek? a kto lubi?

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok 700 g żeberek w pasku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    gałązka rozmarynu świeżego
    oregano (najlepiej same kwiatostany)

    200 g młodych purchawek
    1 cebula
    pół szkl rosołu
    4 łyżki śmietany

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone i purchawki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce.

    Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st
    W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego.
    Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.
    Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.
    Podawać z ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować