Po świątecznych ucztach smakowych ,przyszedł na mnie czas lżejszego jedzonka, dziś placuszek z kaszy jaglanej z warzywami. Bardzo zdrowa kasza i pełne witamin warzywa plus przyprawy , to doskonałe połączenie.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Placek:
1 woreczek - 10 dag. ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju
1/2 cebuli
2 łyżki siemienia lnianego
sól i pieprz cytrynowy do smaku
Dodatkowo:
8 daktylowych pomidorków
1/4 papryki
1/2 cebuli
6 małych pieczarek
2 łyżki masła
czubryca zielona, sól, pieprz do smaku
blaszka z papierem do pieczenia
zielenina do posypania - u mnie rzeżucha
Zdrowy placek na kaszy jaglanej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażam na oleju, studzę, dodaję do niej kaszę, siemię , sól , pieprz cytrynowy, zagniatam na jednolitą masę. Masę układam na papierze , formuje kształt placuszka, podpiekam ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażam na maśle, doprawiam solą i pieprzem. Pomidorki kroję na pół, paprykę w paseczki , a cebulę w pół plasterki. Podpieczony placek z kaszy wyjmuję z piekarnika , układam na nim pieczarki, cebulę, pomidorki, paprykę, posypuję czubrycą, solą i pieprzem, piekę jeszcze ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypuję rzeżuchą.
Komentarze