Zdrowy smalec z kaszy jaglanej

5 (193 ocen)

Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Ten smalec można jeść łyżkami bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy. Składa się z samych zdrowych składników.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    1 cebula
    1 jabłko winne
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki Przekąski

Zdrowy smalec z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1od68j6 1. Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeszcze ciepłą zmiksować blenderem.
  • image-0lrkuom 2. Obrane jabłko pokroić w kostkę razem z cebulą i wrzucić na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i chwilę podsmażyć. Połowę cebuli z jabłkiem dodać do kaszy jaglanej i zmiksować na gładki krem. Dodać resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania.

    Podawać z kiszonym ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym. Mniam :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować