Smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem to przepyszne smarowidło na pieczywo. Ten smalec można jeść łyżkami bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy. Składa się z samych zdrowych składników.
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeszcze ciepłą zmiksować blenderem.
2.Obrane jabłko pokroić w kostkę razem z cebulą i wrzucić na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i chwilę podsmażyć. Połowę cebuli z jabłkiem dodać do kaszy jaglanej i zmiksować na gładki krem. Dodać resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania.
Podawać z kiszonym ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym. Mniam :) Smacznego :)
Komentarze