zdrowy marchewkowy piernik świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (ja mieszam owsianą i pszenną pełnoziarnistą ale można użyć zwykłej pszennej wtedy będzie bardziej puszysty)
    400g startej marchewki
    2 jajka
    50g masła
    2/3 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    50 g startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zdrowy marchewkowy piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeśli jest za dużo soku trzeba lekko odcisnąć. Rozpuszczamy masło - ma być płynne, ale nie gorące. Jajka ubijamy z cukrem a następnie wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew i wyrabiamy ciasto. Będzie dość gęste i kleiste.Przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Smacznego!

Porady

Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować