Świąteczny piernik

4.49 (146 ocen)

Zapach tego piernika roznosi się po całym domu

Składniki:

  • 125 g margaryny
    2 jajka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    szklanka mleka
    3 łyżki kakao
    łyżeczka sody
    przyprawa do piernika
    3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    oraz:
    powidła śliwkowe
    5 łyżek wiórek kokosowych

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodajemy mleko, kakao, sodę oraz mąkę i przyprawę do piernika. Miksujemy i dodajemy przestudzoną margarynę. Masę przekładamy do keksówkę wysmarowanej margaryną i pieczemy godzinę w temperaturze 170C. Studzimy i kroimy na pół a jeszcze lepiej piernik przekroić na 2 części.
  • 2. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier kakao i mleko, doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Lekko studzimy. Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi i jeszcze ciepłą polewą oblewamy go kilkakrotnie z każdej strony. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować