200 g mąki orkiszowej
100 g mąki owsianej
300 g mąki pszennej razowej
300 g mąki żytniej razowej
300 ml wody (w razie potrzeby dolewać więcej w małych ilościach)
30 g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
Zdrowotne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać sól i oliwę.
2.Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i dodać do miski z mąką.
3.Wymieszać składniki i dokładnie zagnieść ciasto.
4.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5-2h do podwojenia objętości.
5.Uformować bułeczki (ok. 10-12 sztuk) i ułożyć na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 C na ok. 25 min. Sprawdzać co jakiś czas stan bułeczek i w razie konieczności wyjąć z piekarnika nieco wcześniej lub później.
7.Bułki zostawić do ostygnięcia.
Porady
Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem lub jajkiem.
Komentarze