Zdrowotne bułeczki

0 (0 ocen)

Pyszne, zdrowe i sycące bułeczki.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
    100 g mąki owsianej
    300 g mąki pszennej razowej
    300 g mąki żytniej razowej
    300 ml wody (w razie potrzeby dolewać więcej w małych ilościach)
    30 g drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Zdrowotne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać sól i oliwę.
  • 2. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i dodać do miski z mąką.
  • 3. Wymieszać składniki i dokładnie zagnieść ciasto.
  • 4. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5-2h do podwojenia objętości.
  • 5. Uformować bułeczki (ok. 10-12 sztuk) i ułożyć na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia.
  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 C na ok. 25 min. Sprawdzać co jakiś czas stan bułeczek i w razie konieczności wyjąć z piekarnika nieco wcześniej lub później.
  • 7. Bułki zostawić do ostygnięcia.

Porady

Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem lub jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

ciasteczka

To może cię zainteresować