Tort owocowo - śmietankowo - trójczekoladowy

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort wymysliłam i zrobiłam na swoje urodziny. Okazał się bardzo smaczny i trwały

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty:
    70g czekolady gorzkiej
    70g czekolady mlecznej
    70g czekolady białej
    100g masła
    9 jajek
    240g cukru
    150g mąki pszennej
    75g mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kisielek ciemny:
    300g owoców leśnych świeżych lub mrożonych (mogą być jagody, poziomki lub truskawki, maliny,borówki, wiśnie itp.)
    20g skrobii ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    Kisielek jasny:
    300g brzoskwiń w syropie z puszki
    20g skrobii ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    Masa śmietankowa:
    2 małe opakowania serka mascarpone
    600ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Do dekoracji:
    owoce np. borówki, wiśnie, brzoskwinia
    wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    syrop z brzoskwiń do nasączania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort owocowo - śmietankowo - trójczekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopty. Każdy robimy w ten sam sposób, jedynie dodając inny rodzaj czekolady. Do pierwszego gorzką, drugiego mleczną, do trzeciego białą.
    Czekoladę 70g siekamy i razem z 1/3 masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
    Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy na bok.
    Żółtka ubijamy z 1/3 cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę.
    1/3 mąki pszennej i 1/3 ziemniaczanej mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Białka z mąką dodajemy do masy z żółtek i delikatnie łączymy. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 28cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pzostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowujemy kisielki. Owoce blendujemy z cukrem (jeśli są mrożone, najpierw rozmrażamy), do połowy dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, drugą połowę zagotowujemy. Dodajemy część ze skrobią i dokładnie mieszamy około 1min.
    Drugi kisielek przygotowujemy podobnie.
    Lekko przestudzamy
  • 3. Biszkopty możemy trochę uciąć jeśli np. mają górkę, są nierówne, wówczas je wyrównujemy. Nasączamy syropem z brzoskwiń. Układamy pierwszy blat z gorzką czekoladą, smarujemy ciemnym kisielkiem.
  • 4. Ubijamy masę śmietankową. Proponuję rozłożyć na dwa razy. Jeden serek mascarpone rozmiksowujemy, dodajemy stopniowo 300ml śmietanki 30%, tak aby nie chlapało. Miksujemy razem aż się ubije, nastepnie dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  • 5. Wykładamy połowę bitej śmietany na ciemny blat z ciemnym kisielkiem. Przykładamy kolejny blat biszkoptu z mleczną czekoladą. Smarujemy jasnym kisielkiem, a następnie pozostałą bitą śmietaną. Kładziemy na górę ostatni jasny blat biszkoptu z białą czekoladą i dociskamy.
  • 6. Ubijamy kolejną masę śmietankową w taki sam sposób co poprzednią. W międzyczasie możemy schować tort do lodówki aby się schłodził.
    Smarujemy dokładnie masą z bitej śmietany górę i boki tortu niezbyt cienką warstwą.
    Na górze wokół brzegu dekorujemy tort szprycą z pozostałej masy śmietankowej, posypujemy startą czekoladą, borówkami, wiśniami. Na środku możemy ułożyć kwiatek z brzoskwini.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Owoce do ciemnego kisielku możemy zestawić dowolnie według gustu. Dekorację również można zrobić według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Śmietana Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować