Zbójnicki garnek

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

pyszna mięsna potrawka, o wspaniałym aromacie

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    300 g kiełbasy zbójnickiej,
    300 g pieczarek,
    1 cebula,
    1 łyżka majeranku,
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
    olej
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zbójnicki garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, odstawiamy na 15min. do lodówki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości kiełbasę i cebulę, gdy się podsmażą przekładamy do miski. Następnie w tym samym garnku podsmażamy mięso z kurczaka, dodajemy pieczarki - podsmażamy na złoto- zalewamy gorącą wodą, aby zakryła składniki, dodajemy kiełbasę i przyprawy. Całość dusimy aż pieczarki będą miękkie. Zagęszczamy mąką i chwilę gotujemy.

Porady

1.paprykę ostrą i słodką dodajemy w ilości wg uznania 2. potrawkę podajemy z kaszą, ryżem, chlebem lub ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować