Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

4.5 (194 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda kapusta z dodatkiem boczku, pieczarek oraz aromatycznego kopru. Dodatek czubatej łyżki masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa.Kapusta świetnie smakuję z kotletem schabowym lub pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
    2 cebule
    0,5 kg boczku wędzonego
    0,5 kg pieczarek
    1 pęczek posiekanego kopru
    200 ml rosołu lub bulionu
    1 czubata łyżka masła 82%
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami 1. Kapustę poszatkować.
    Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
    Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawałki.
    Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać cebulę, zeszklić.
  • Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami 2. Do mięsa dodać pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.
  • Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami 3. Dołożyć kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
    Wlać bulion, dusić około 10-15 min do miękkości kapusty, włożyć masło, przemieszać.
  • Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami 4. Wsypać koperek oraz sól i pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.

Porady

Gdy chcemy otrzymać kapustę w gęstej wersji ,zamiast masła, możemy dodać zasmażkę na maśle i mące lub mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować