ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Pyszna...szczególnie jesienią, kiedy ciepło piekarnika jest takie przyjemne

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    40 dag wędzonego boczku
    pętko kiełbasy podwawelskiej
    30 dag żółtego sera
    duży kubek śmietany 18%
    sól,pieprz
    zioła prowansalskie ok. łyżeczki
    słodka papryka- 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej
    wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę
    kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem
    przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy,
    wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką
    papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy
    na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego
    piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy,
    zapiekamy do przyrumienienia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować