Zapiekanka ziemniaczana na bogato

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mojej koleżanki, jednak nieco go zmodyfikowałam, aby był jeszcze lepszy i smakował mojej rodzinie :)

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    250g boczku wędzonego
    1 duża cebula
    1 duży brokuł
    2 pory (lub 1 większy)
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    250 ml śmietany 30%
    200g sera żółtego w kawałku
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie (al dente), następnie odcedzić, ostudzić i pokroić na talarki.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano.
  • Por i cebulka 2. Pora i cebulę obrać i pokroić w pół - talarki, czosnek pokroić drobniutko. Wszystko razem wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i smażymy, aż por zmięknie. Ściągamy z ognia i mieszamy z boczkiem. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Brokuł 3. Następnie myjemy brokuły i rozdzielamy na różyczki. Kolejno na gotującą się osoloną wodę wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy na al dente. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
  • Sos 4. Następnie przygotowujemy sos: do miski przelewamy śmietanę, dodajemy jajka i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 5 minut do lodówki.
  • ser do posypania zapiekanki 5. Ser do posypania zapiekanki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • Pierwsza warstwa zapiekanki 6. Gdy wszystkie składniki są już gotowe dno naczynia żaroodpornego smarujemy delikatnie masłem. Ziemniaki i ser dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na dnie naczynia układamy jedną cześć ziemniaków, na ziemniaki wkładamy połowę brokułów, a całość przykrywamy połową porcji pora z cebulą i boczkiem. Całość posypujemy delikatnie serem.
  • I gotowe do pieczenia :) 7. Na pierwszej warstwie zapiekanki układamy druga dokładnie w ten sam sposób. Delikatnie dociskamy. Na samą górę układamy już tylko ostatnia część ziemniaków. Całość polewamy sosem i posypujemy żółtym serem.
  • I GOTOWE :) 8. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 30 minut aż ser się zrumieni.

    SMACZNEGO :)

Porady

Sos powinien sięgać do połowy naczynia żaroodpornego, ponieważ w trakcie pieczenia będzie zwiększał swoją objętość. Po upieczeniu zapiekanki warto odczekać 10 minut, wówczas lepiej będzie pokroić zapiekankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować