Zapiekanka "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka przeciąć i cienko rozbić. Mięso mielone doprawić do smaku, podsmażyć i odłożyć do wystudzenia.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą.
3.Pora przeciąć wzdłuż, pokroić w paseczki i wymieszać z żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju lub masła. Wykładamy jedną warstwę filetów z kurczaka tak, żeby przykryły one dno naczynia. Na niej rozprowadzamy połowę pieczarek z cebulą. Następnie kładziemy mięso mielone i połowę mieszanki sera i pora. Dodajemy pozostałe pieczarki. Wszystko przykrywamy drugą warstwą fileta i pozostałą częścią sera i pora.
5.Wierzch zalewamy sosem. Sos: śmietanę, jajko i zupę cebulową dokładnie mieszamy i wylewamy na zapiekankę.
6.Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni do uzyskania miękkości mięsa około 1 godziny.
7.Podajemy pokrojone jak kwadraty solo lub jako danie np. z ziemniaczkami i surówką.
Komentarze