Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Obgotowujemy je 5 min w gorącej, osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.
2.Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na patelni.
3.Kiełbasę kroimy w plasterki.
4.W misce łączymy majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
5.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, które posypujemy dowolnymi przyprawami (ziołami, papryką może być to gotowa przyprawa do ziemniaków), na nie układamy, warstwę cebuli, kiełbasę a wszystko polewamy odrobiną sosu. Na kiełbasę znów układamy warstwę ziemniaków, na nie zaś wykładamy cebulę i kolejną warstwę kiełbasy, którą polewamy sosem. Na kiełbasie układamy ostatnią warstwę ziemniaków, które posypujemy przyprawą i resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem.
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy ok.30min.
7.Podajemy udekorowane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze