Zapiekanka ziemniaczana

5 (194 ocen)

  • 60 min

To niesamowicie prosta a jednocześnie sycąca potrawa, która nakarmi niejednego głodomora !

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    400 gram kiełbasy (u mnie 2 śląskie i 2 białe parzone)
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    1 łyżeczka musztardy (może być ostra)
    100 gram żółtego sera
    2 cebule
    gałka muszkatołowa









Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Obgotowujemy je 5 min w gorącej, osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na patelni.
  • 3. Kiełbasę kroimy w plasterki.
  • 4. W misce łączymy majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  • 5. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, które posypujemy dowolnymi przyprawami (ziołami, papryką może być to gotowa przyprawa do ziemniaków), na nie układamy, warstwę cebuli, kiełbasę a wszystko polewamy odrobiną sosu. Na kiełbasę znów układamy warstwę ziemniaków, na nie zaś wykładamy cebulę i kolejną warstwę kiełbasy, którą polewamy sosem. Na kiełbasie układamy ostatnią warstwę ziemniaków, które posypujemy przyprawą i resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy ok.30min.
  • 7. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować