Zapiekanka z zielonej soczewicy, mięsa i czerwonej kapusty

4.5 (179 ocen)

  • 5 godz.

Treściwa, zdrowa zapiekanka, którą przygotowałam, gdy zostało mi trochę duszonej czerwonej kapusty. Okazała się niezwykle smaczna. Polecam.

  • 5 godz.

Składniki:

  • - duszona czerwona kapusta : 1 szklanka
    - namoczona zielona soczewica : 0,5 szklanki
    - mięso mielone wołowo-wieprzowe : 250 g
    - przyprawa curry : 1 łyżeczka
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -przyprawa do steków wołowych : 2 łyżki
    - ostra papryka w proszku : 0,5 łyżeczki
    -ser długodojrzewający np. Rubin, Bursztyn
    -liście kapusty włoskiej : 1-2 sztuki
    -oliwa z oliwek : 1 łyżka
    -miękkie masło : 1 łyżka
    -olej rzepakowy : 3-4 łyżki


    sos śmietanowy do polania zapiekanki:
    - śmietana 30% : 1 szklanka
    - mąka pszenna : 4-5 łyżek
    - jajko ( duże) : 1 sztuka
    - sól : 0,5- 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -gałka muszkatołowa mielona : 1 łyżka

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z zielonej soczewicy, mięsa i czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • soczewica z mięsem mielonym 1. Mięso mielone wymieszać z przyprawą do steków, solą czosnkową, pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju około 4-5 minut. Podsmażone mięso zmiksować (pulsacyjnie, niezbyt drobno) z soczewicą.
  • robimy pyszną zniebanalną zapiekankę 2. Liście kapusty umyć, osuszyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć liściem kapusty. Naczynie wypełnić do 3/4 wysokości mixem mięsa i soczewicy. Na wierzchu rozsmarować warstwę duszonej czerwoenj kapusty.
  • zapiekanke trzeba polać 3. Składniki sosu zmiksować lub wymieszać. Polać nimi zapiekankę.
  • zapiekanka 4. Wierzch posypać tartym serem o wyrazistym smaku, oprószyć ostrą papryką i curry. Skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Zapiekankę piec 30 minut ( na środkowej szynie).

Porady

Kapustę czerwoną przygotowałam wcześniej, jest ona doprawiona na słodko, z nuta korzenną, duszona na czerwonym winie. Soczewice moczyłam 4 godziny. Czas przygotowania zapiekanki to około 50 minut + 240 minut namaczania soczewicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować