Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych zapiekanek, która znika bardzo szybko. Kiedyś jadłam ją u koleżanki i tak mi zasmakowała, że teraz często ją robię po swojemu.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu białego
    2 puszki z tuńczykiem w oleju
    2 marchewki
    20 dkg groszku mrożonego
    20 dkg fasolki szparagowej mrożonej
    1 por biała część
    2 łyżki majonezu czubate
    sól
    pieprz czarny ziarnisty
    ognista przyprawa
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
    15 dkg sera żółtego tartego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewka z ryżem 1. Ryż gotuję 15 minut. Przekładam do miski i studzę. Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut. Por kroję w krążki cienkie i przesmażam na patelni, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Doprawiam solą, pieprzem. Do zimnego ryżu dodaję tuńczyka odsączonego z oleju, majonez, przyprawę ognistą i mieszam dokładnie. Do naczynia do zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora.
  • Por dodany do warzyw 2. Kolejna warstwa ryżu, warzywa. Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować