Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem i szparagami w sosie śmietanowym

4.5 (200 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Achh... to cudowny zapach i smak lata .Pyszna zapiekanka .w której świetnie się sprawdzą ziemniaki warzywa pozostałe z obiadu

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.800 gram ziemniaków
    Kilka różyczek kalafiora lub 1 mały
    ok. 10/12 szparagow zielonych
    6 pieczarek ( opcjonalnie )
    sos
    200 ml. śmietanki 30%
    100 ml mleka
    3 żółtka
    100 gram żółtego sera
    sól
    pieprz ziołowy pół łyżeczki
    Koperek ( posiekany) 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem i szparagami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować.
    Kalafiora wrzucić na wrzątek i gotować od momentu zagotowania 3 /4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
    Odciąć twarde końcówki szparagów.
  • 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć .
    Ser zetrzeć na tarce.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki,kalafiora,i surowe szparagi, całość zalać sosem śmietanowym,
  • 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem i następnie odkrywamy ,posypujemy startym żółtym serm i dalej pieczemy ok 15/20 minut .
    Jeżeli dodajemy pieczarki to pokrojone na grubsze plastry podsmażamy lekko na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper Młode ziemniaki Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować