Zapiekanka z mielonym mięsem

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Do dania można użyć też gotowego sosu pomidorowego.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 2 woreczki ryżu
    ● 25 dag mielonego mięsa
    ● 2 jajka
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 1 szkl. groszku konserwowego
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● po kilka posiekanych (lub suszone) listków bazylii, oregano, tymianku
    ● cebula
    ● sól, słodka mielona papryka, chili, cukier
    ● posiekany mały pęczek natki pietruszki
    ● czerwona papryka
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso. Smażymy 15 minut.
  • 2. Sos: pomidory gotujemy na małym ogniu, miksujemy, wsypujemy zioła i doprawiamy. Dodajemy 1/2 sera. Gdy się roztopi, wkładamy mięso
    i groszek. Chwilę gotujemy.
  • 3. Ryż gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Osączamy i studzimy. Paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy z natką do ryżu. Jajka rozkłócamy z mieloną papryką. Mieszamy z ryżem.
  • 4. Do dużej formy wkładamy 1/3 sosu, 1/2 ryżu, 1/3 sosu, resztę ryżu i sosu. Posypujemy resztą sera. Przykrywamy. Pieczemy 45 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Mięso mielone Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować