Zapiekanka z makaronem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić.
Kiełbasy pokroić w plastry. Usmażyć na suchej patelni. Po usmażeniu przełożyć do miski.
Cebule obrać, pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Usmażone dodać do kiełbas.
Cukinię pokroić na pół plasterki. Posolić i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć i dodać do kiełbasy.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na oleju przyprawiając solą i pieprzem. Usmażone przełożyć do kiełbasy.
Papryki opłukać, wyciąć z nich gniazdo nasienne a miąższ pokroić w paski. Usmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić solą, przemieszać, podsmażyć razem kilka minut i przełożyć do kiełbasy.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natkę, ser oraz ugotowany makaron również dodać do kiełbasy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Do oddzielnej miski wlać śmietankę. Dodać żółtka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dokładnie razem wymieszać. Śmietanką zalać makaron z warzywami. Przykryć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 200 st C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć i piec bez przykrycia.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Patelni nie myjemy. Smażymy dodając tylko trochę oleju.
Komentarze