Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta, dobra i szybka w przygotowaniu.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gramów makaronu świderki
    Duża pierś z kurczaka
    400 gramów mrożonego szpinaku
    100 gramów żółtego sera
    2 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    Ząbek czosnku
    Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Pierś kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Szpinak przełożyć na suchą patelnię i podgrzewać. Po rozmrożeniu dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz, wymieszać. W kubeczku wymieszać śmietanę z jajkami, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

    Naczynie do zapiekania (30x20cm) wysmarować masłem. Ułożyć makaron, szpinak, kurczaka, zalać śmietaną z jajkami, posypać żółtym serem i mieloną papryką.

    Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pierś z kurczaka Szpinak Śmietana 18%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować