Przepyszna bardzo sycąca zapiekanka-w sam raz na sobotni obiad
60 min
Składniki:
300 g mięsa z udźca z kurczaka
100 g grillowanego kurczaka
250 g kalafiora (może być mrożony)
1/2 żółtej papryki (świeżej)
1 łyżka przyprawy kebab
1/2 łyżki soli
1 cebula
puszka pomidorów w zalewie
1 łyżka mąki
3 szklanki makaronu rurki
20-30 g sera żółtego
2 łyżki margaryny
350 ml wody
Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na roztopionej margarynie zeszklić pokrojoną w pół plasterki cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w dużą kostkę udźce z kurczaka. Kalafior pokroić na mniejsze kawałki i także dodać na patelnię. Wlać wodę,przykryć i dusić do momentu aż wyparuje większość płynu
2.Gdy to nastąpi dodać pokrojonego w grubą kostkę grillowanego kurczaka. Paprykę umyć,osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Paprykę także pokroić w grubą kostkę i wrzucić na patelnię. Dusić dalej. Pomidory przelać do miski i zmiksować końcówką do zup. Na patelnię dodać przyprawę kebab oraz sól,wymieszać. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać,aby dobrze połączyła się z zawartością patelni. Wlać rozdrobnione pomidory,zamieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do sosu. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na grubych oczkach i posypać zapiekankę z wierzchu. Zapiekać około 20 minut w 180 st. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Komentarze