Ta pyszna jesienna zapiekanka cieszy oko kolorami.
10 min
Składniki:
ok. 80 dag dyni
żółta, czerwona i zielona papryka
pomidor
10 dag wędliny
10 dag żółtego sera
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
20 dag makaronu łazanki
Zapiekanka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok. 10 minut. Studzimy. Obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
2.Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne.
Wędlinę, papryki i pomidora kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
3.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.
4.Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok. 25 minut w temp. 180 °C.
Komentarze