Zapiekanka z dynią

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Ta pyszna jesienna zapiekanka cieszy oko kolorami.

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 80 dag dyni
    żółta, czerwona i zielona papryka
    pomidor
    10 dag wędliny
    10 dag żółtego sera
    łyżka oleju
    3 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    20 dag makaronu łazanki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok. 10 minut. Studzimy. Obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
  • 2. Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne.
    Wędlinę, papryki i pomidora kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.
  • 4. Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok. 25 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować