Dużo zdrowej, cennej energii, dużo witamin i pysznych mikroelementów. Robi się ją łatwo i dość szybko. Nie może się nie udać. Pyszna, zdrowa i kolorowa.
60 min
Składniki:
40 dag makaronu
45 dag pomidorów
75 dag miąższu z dyni
2 małe cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
10 dag serka śmietankowego
15 dag sera żółtego
100 ml śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa
Makaronowa zapiekanka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek.
3.Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Miąższ z dyni również kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów, dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Blendujemy.
4.Dodajemy podsmażoną cebulę, serek śmietankowy oraz śmietanę. Dokładnie meszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.Dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki
5.Sos dodajemy do makaronu, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę podajemy 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika, dzięki czemu będzie się ona ładniej kroiła.
Porady
Zapiekanka najlepiej smakuje po ostudzeniu i ponownym podgrzaniu.
Komentarze