Zapiekanka z cukinii a'la lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić w plastry. Delikatnie posolić. Chwilę podsmażać na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną tłuszczu.Podzielić na 3 części.
2.Na rozgrzanej dużej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć ok 5 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone warzywa oraz fasolę. Dodać przecier pomidorowy i ewentualnie trochę wody. Dusić ok 20-30 minut. Dodać kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3.Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć pierwszą część cukinii. Posypać odrobiną startego sera żółtego i przykryć połową sosu mięsnego. Następnie ułożyć drugą warstwę cukinii i posypać serem i wyłożyć pozostałą część sosu. Na wierzchu poukładać pozostałą cukinię. Posypać serem żółtym i ulubionymi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Smacznego:)
Komentarze