Zapiekanka z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć mąkę i sól. Wodę, ocet i oliwę wymieszać razem. Ze składników wyrobić ciasto upewnić się, że nie jest zbyt suche, w razie potrzeby dodać trochę wody. Z gotowego ciasta uformować kulę z góry leciutko polać oliwą i zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Pozostawić na około 1,5-2 godz. w temp. pokojowej.
2.Brokuła ugotować al-dente na parze. Cebulę podsmażyć do miękkości na 1 łyżce oliwy. Sery zetrzeć na tarce. Do serów dodać natkę i koperek. Brokuła połączyć z cebulą, serami jeśli jest taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Mieszankę warzyw, serów połączyć z żółtkami jajek. Białka ubić, dodać do reszty składników. Całość dobrze i delikatnie wymieszać.
3.Blat z obrusem podsypać mąką i rozwałkować bardzo mocno (ciasto musi być przezroczyste, tak aby było widać obrus, blat musi być duży). Gotowe ciasto smarujemy oliwą z oliwek, kroimy na prostokąty wielkości naczynia (powinno ich być 12).
4.Na posmarowane naczynie położyć 6 sztuk ciasta, smarując oliwą każdy z osobna. Na gotowe ciasto nałożyć masę brokułową. Na brokuły nałożyć 6 pozostałych części ciasta. Każdy prostokąt przed położeniem należy nasmarować oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 50-60 min. Jeśli warzywa będą zbyt mokre czas pieczenia może się wydłużyć.
Komentarze