Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna i sycąca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 spora cukinia
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    spora garść fasolki szparagowej
    czerwona fasola z puszki
    2 torebki kaszy gryczanej
    2 pomidory
    mały kubek śmietany 18%
    papryka czerwona w proszku ostra
    bazylia
    sól do smaku
    kilka łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, aż zmiękną i puszczą aromat, wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy, aż będzie miękka.
    Fasolkę gotujemy na półtwardo, odsączamy z wody i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
    Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z przyprawami do smaku i śmietaną.
    Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, fasolkę szparagową, fasolę czerwoną odsączoną z zalewy i podduszoną cukinię, lekko mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie się połączyły. Na wierzch wylewamy pomidorowo - ziołową masę i znów lekko mieszamy.
    Zapiekamy ją krótko, ponieważ wszystkie składniki i tak są już miękkie, najwyżej 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Porady

Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, choć będzie bardziej syta, jeśli dodamy do niej wędlinę lub przysmażony na chrupko boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować