Sprawdzona kilka razy przeze mnie zapiekanka, bardzo smaczna, sycąca i warta wypróbowania. Na niedzielny obiad w sam raz.
35 min
Składniki:
podstawowe:
ryż 2 woreczki lub 200 gram ryżu luzem
pierś z kurczaka pojedyncza 2 sztuki
pieczarki duże 4 sztuki
papryka czerwona większa 0.5 sztuki
brukselka 8 sztuk
cebula 2 sztuki
dodatki:
mozzarella (duża kula) 0.5 sztuki
ser żólty starty 20 dekagramów
sól i pieprz ( do smaku)
bulion 1 litr
ketchup 4 łyżki
majonez 6 łyżek
natka pietruszki 0.1 szklanki
Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżka
olej 2 łyżki
przyprawa gyros 3 łyżeczki
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż w bulionie. Odcedzamy, przy czym zostawiamy 2 łyżki bulionu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy odłożone 2 łyżki bulionu oraz wykładamy ryż i uklepujemy łyżką. Brukselkę gotujemy 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.Studzimy.
Ryż smarujemy 3 łyżkami majonezu oraz 2 łyżkami ketchupu.
Posypujemy 1/3 sera żółtego.
2.Cebulę obieramy i siekamy. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę/paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy cebulę razem z mięsem. Posypujemy przyprawą gyros. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy 1/3 sera żółtego.
3.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki/plasterki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy pieczarki razem z papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy resztą sera żółtego.
Smarujemy resztą majonezu i ketchupu. Wykładamy brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli.
4.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Komentarze