Zapraszam na smaczną, pożywną i sycącą ryżową zapiekankę. Zapiekankę przygotowałam z warzywami i wędliną. Polecam na kolację.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
100 g wędliny
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
4 łyżki maślanki
1 jajko
garść żółtego sera
forma do zapiekania
masło do formy
Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki przez około 5 minut. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy ugotowany ryż i lekko ugniatamy na całej powierzchni. Oprószamy przyprawami do smaku. Na ryż przekładamy przesmażone warzywa z wędliną, wyrównujemy masę na całej powierzchni. Posypujemy przyprawami. Maślankę mieszamy z jajkiem i polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy starym serem i przyprawami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Komentarze