Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną, pożywną i sycącą ryżową zapiekankę. Zapiekankę przygotowałam z warzywami i wędliną. Polecam na kolację.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    100 g wędliny
    1 czerwona cebula
    1 łyżka oleju
    4 łyżki maślanki
    1 jajko
    garść żółtego sera
    forma do zapiekania
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Wędliny

Zapiekanka ryżowa z kolorowymi paprykami i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki czyścimy i myjemy, osuszamy z wody i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki przez około 5 minut. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy ugotowany ryż i lekko ugniatamy na całej powierzchni. Oprószamy przyprawami do smaku. Na ryż przekładamy przesmażone warzywa z wędliną, wyrównujemy masę na całej powierzchni. Posypujemy przyprawami. Maślankę mieszamy z jajkiem i polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy starym serem i przyprawami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Papryka Ryż Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować