Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową z warzywami i wędliną. Polecam na śniadanie lub kolację z kromką domowego pieczywa.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 łyżki z dużym czubkiem ugotowanego ryżu
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 dużej zielonej papryki
1/4 średniej czerwonej cebuli
3 plasterki wędliny
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżka z czubkiem jogurtu naturalnego
sól do smaku
pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany ryż przekładamy do miski. Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę, przekładamy na sitko i odsączamy z płynu.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
Wędlinę kroimy w kostkę.
Do miski z ryżem dodajemy pozostałe składniki i połowę
szczypiorku, przyprawiamy i mieszamy. Przed podaniem sałatkę dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze