Zapiekanka ryżowa z hiszpańskim fuet

0 (0 ocen)

  • 60 min

Salami hiszpańskie dodaje zapiekance ciekawy aromat i smak

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu basmati
    brokuł
    6 dużych pieczarek
    cukinia
    170 g salami hiszpańskie
    150 g sera feta
    cebula
    czosnek
    100 g masła
    zalewa: 4,5 szklanki wody
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżka sosu sojowego
    pół cytryny
    2 - 3 cm imbiru
    lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z hiszpańskim fuet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ryżowa 1. Ryż przepłukać wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek z cebulą obrać i pokroić w plasterki. Brokuła i cukinię umyć. Brokuł podzielić na różyczki a korzeń pokroić na kawałki. Cukinię i salami pokroić w plasterki. Na ryż ułożyć cząstki brokuła, następnie cebulę z czosnkiem i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Na nie ułożyć cukinię i salami.
    Zrobić zalewę łącząc wszystkie składniki oprócz masła. dodać posiekany imbir. Zalewę wymieszać i zalać nią składniki ułożone w naczyniu. Masło w cząstkach rozkładać na poszczególnych warstwach zapiekanki. Fetę pokruszyć i posypać nią po wierzchu zapiekanki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 50 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i odczekać 10 minut.
    W zapiekance po upieczeniu powinno zostać trochę sosu z wywaru, natomiast salami powinno być chrupiące.
    Na talerzu polać odrobiną oleju lnianego lub oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować