Zapiekanka ryżowa a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 12 minut, odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wymieszać z przyprawą i olejem, usmażyć.
Por i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Ogórki osączyć i tez pokroić.
Do kurczaka wrzucić por i paprykę, razem chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać ogórki, wsypać ryż, kukurydzę, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Majonez, jogurt, keczup i przeciśnięty czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać do składników w naczyniu żaroodpornym, lekko przemieszać. Na wierzch ułożyć plastry sera (można użyć tartego).
Komentarze