Zapiekanka powstała z tak zwanego "sprzątania lodówki"
1 godz. 10 min
Składniki:
1 mały brokuł
1/2 op mrożonego szpinaku
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
2 średnie cebule
120 g sera feta
200 g sera żółtego
200 g wędlin
100 g makaronu penne
2 ząbki czosnku
przyprawa do grillowanych warzyw
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
2 łyżki margaryny
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, przecisnąć do niego czosnek i przesmażyć na łyżce margaryny.
Wędliny drobno pokroić, cebulę i paprykę pokroić w drobno pokroić i również przesmażyć na pozostałym tłuszczu.
Brokuł i makaron ugotować al'dente i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Fetę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia (1/3 sera żółtego zostawić na wierzch zapiekanki) wymieszać razem i doprawić przyprawami. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem, zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 30 min w 200 st. Smaczego!
Komentarze