Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ta zapiekanka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania a do tego baaardzo smaczna :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    250 g makaronu kolanka
    1 duża cebula
    200 g dobrej kiełbasy
    100 g sera żółtego + 15 g na wierzch
    170 g śmietany
    450 g warzyw na patelnię
    4 łyżki słonecznika
    3 łyżki sezamu
    1 łyżka tymianku
    pieprz mielony
    sól
    olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbaską w słonecznikowo-sezamowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotowujemy, osączamy.
  • 2. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. W misce mieszamy śmietaną i straty na tarce o grubych oczkach ser żółty, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy usmażoną cebulkę.
  • 4. Do śmietany wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
  • 5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na spód rozkładamy połowę makaronu, posypujemy go połową tymianku.
  • 6. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 7. Na patelni po smażeniu kiełbasy (bez tłuszczu) prażymy słonecznik i sezam.
  • 8. Na makaron rozkładamy warzywa na patelnię (nie rozmrażamy ich wcześniej), delikatnie je solimy, następnie dajemy usmażoną kiełbaskę i rozkładamy pozostały makaron.
  • 9. Całość posypujemy przyprawami i uprażonym słonecznikiem i sezamem oraz odłożonym startym serem.
  • 10. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować