zapiekanka makaronowa z warzywami (wegetariańska)

4.49 (190 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybki i sycący obiad, nie wymagający wielkiego wysiłku.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 gr makaronu
    paczka mrożonych warzyw (na patelnię lub mieszanka na zupę)
    ok. 200 gr startego żółtego sera.
    suszone zioła (koperek, pietruszka, bazylia) sól, pieprz, papryka w proszku.
    na sos beszamelowy:2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z warzywami (wegetariańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron kilka minut krócej, niż wskazano na opakowaniu. Ugotować warzywa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowac sos: Na rozgrzanym masle zasmażyć krótko mąkę, dodac 1/3 mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy nie będzie grudek, wlać resztę mleka, zagotować. Gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut). W naczyniu do zapiekanki umieścić makaron, wymieszać go z ugotowanymi warzywami, startym serem i sosem beszamelowym, doprawić do smaku. Na wierzch wylać resztę sosu i resztę sera. Zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować