Zapiekanka makaronowa z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie dla wegetarian.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron świderki: 3 szklanki
    - brokuł: 0.75 sztuki
    - cukinia mała: 2 sztuki
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mozarella: 125 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - śmietana kwaśa 18%: 400 gramów
    - woda: 40 mililitrów
    - sól do smaku: 2 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej rzepakowy: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 min. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z 1/2 łyżki oleju smażyć cebulę, aż do miękkości. Do patelni dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż puszczą wodę. W misce połączyć śmietanę z wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce połączyć surowy makaron, brokuła, cukinię, cebulę z pieczarkami i wodą, ser mozarella pokrojony w kosteczkę. Następnie do miski dodać sos i całość dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne o wym. 30*20 wysmarować jedną łyżką oleju. Mieszaninę wyłożyć równomiernie do naczynia i zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę należy kilkakrotnie przemieszać w czasie zapiekania aby makaron doszedł. Zapiekamy tak długo, aż makaron będzie miękki, warzywa powinny chrupać. U mnie zapiekanie trwało około 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować