Makaronowa zapiekanka z warzywami na patelnię

4.46 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie (500g) makaronu (fajnie wygląda kolorowy, mimo to zwykły też się nada)
    40dag kiełbasy
    1 duża cebula
    1 opakowanie warzyw na patelnię

    Sos:
    2 łyżki masła
    2łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z warzywami na patelnię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę (ale tylko taka aby mąka się błyszczała), stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

    Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę, wszystko razem przysmażyć na złocisto.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    Wyłożyć 1/3 makaronu. Na makaron ułożyć 1/2 kiełbasy.
    Na kiełbasę kolejną 1/3 makaronu. Na makaron warzywa na patelnię (zamrożone) posypać przyprawą, którą dodają do warzyw, polać 1/3 sosu.
    Przykryć pozostałym makaronem, wyłożyć drugą połową kiełbasy, polać sosem.
    Wstawić do piekarnika, piec w 180stopniach aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować