Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
Cebulę obrać, drobno siekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Gdy nie będzie już surowe, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Chwilę podsmażyć.
Jajka połączyć ze śmietaną, dodać do mięsa. Chwilę dusić i całość zalać sosem pomidorowym. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć na nim połowę mięsa, na nim makaron i znów mięso. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory.
Zapiekankę piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Komentarze