Super zapiekanka do pracy. Idealna do odgrzania.
Polecam
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
100 g makaronu 100% mąki z ciecierzycy
150 g makaronu 100% mąki z soczewicy czerwonej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
500 g mięsa mielonego ( u mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym)
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 mała cukinia (u mnie zielona)
5 pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych z puszki
kilka pomidorów koktajlowych
200 g sera mozzarella
sól, pieprz
oregano
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.oregano
Przygotowujemy osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje my możemy przygotować cebulę. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy cebula będzie już lekko podduszona możemy wrzucić mięso mielone. Smażymy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania)
2.W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki.
Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki. Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło.
Dusimy ok 10 min.
Następnie możemy połączyć wszystkie nasze przygotowane składniki, mieszamy, dodajemy pomidory krojone z puszki. Wrzucamy ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku jeżeli to jeszcze potrzebne.
3.Możemy wrzucić składniki naszej zapiekanki do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy przez ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni.
Porady
Zapiekanke można zrobić bez mięsa i będzie równie pyszna.
Komentarze