ZAPIEKANKA KOPYTKOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-SEROWYM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z serii... jak niechciane, wczorajsze kopytka stały się niebanalnym daniem

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kopytek
    1 filet z kurczaka
    1 sos Uniwersalny Łowicz Jasny
    250 g sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    olej do smażenia
    masło do wysmarowania formy
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Zapiekanki Sosy Ser

Zapiekanka kopytkowa z sosem czosnkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Po usmażeniu, odsączamy z tłuszczu.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia gotujemy przez 2 min., następnie odcedzamy.
    Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 3. W rondelku zagotowujemy sos Uniwersalny Łowicz Jasny. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ok. 150 g startego sera żółtego. Mieszamy cały czas, do momentu aż ser się rozpuści. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy sos z ognia, lekko studzimy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Wierzch posypujemy pozostałą ilością żółtego sera.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować