Danie z serii... jak niechciane, wczorajsze kopytka stały się niebanalnym daniem
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kopytek
1 filet z kurczaka
1 sos Uniwersalny Łowicz Jasny
250 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 jajko
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
Zapiekanka kopytkowa z sosem czosnkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Po usmażeniu, odsączamy z tłuszczu.
2.W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia gotujemy przez 2 min., następnie odcedzamy.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
3.W rondelku zagotowujemy sos Uniwersalny Łowicz Jasny. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ok. 150 g startego sera żółtego. Mieszamy cały czas, do momentu aż ser się rozpuści. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy sos z ognia, lekko studzimy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Wierzch posypujemy pozostałą ilością żółtego sera.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na gorąco.
Komentarze