To jedna z tych potraw, które średnio się prezentują, ale smakują wyśmienicie, poza tym ta zapiekanka to świetny sposób na zużycie pozostałych z obiadu ziemniaków i kotletów, które były dzień wcześniej :)
40 min
Składniki:
około 800 gramów ugotowanych ziemniaków
400 - 450 gramów mięsa mielonego (np. mielony karczek lub łopatka wieprzowa) lub 4 duże kotlety mielone
1 cebula (jeśli używamy mięsa mielonego)
czosnek, sól, pieprz, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 gramów startego drobno sera żółtego
+ ewentualne dodatki do zapiekanki (warzywa, u mnie boczek, itd)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy gotowe kotlety mielone, sprawa jest oczywista, kroimy je na plasterki.
Jeśli mamy mięso mielone, podsmażamy je z cebulką, czosnkiem, przyprawami na patelni, dodajemy np koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki kroimy na plasterki, układamy na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, możemy posypać solą i pieprzem, jesli ziemniaki są mało słone ( u mnie były wystarczająco).
2.Na ziemniakach kładziemy plasterki kotletów jeden przy drugim, przykrywamy je np. boczkiem wędzonym (który możemy wcześniej podsmażyć), a potem znów warstwą ziemniaków.
3.Sos beszamelowy.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Całość zalewamy przygotowanym wcześniej beszamelem i posypujemy startym drobno żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do roztopienia sera lub przypieczenia, w zależności od upodobań.
Komentarze