Zapiekanka "Gołąbek"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasem kiedy juz nie wiem co mam zrobić na obiad i tradycyjne dania sie znudziły .. mozna zrobic coś tradycyjnego w inny sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • kapusta biała ok pół główki

    warstwa z kaszy;
    1 szkl kaszy jęczmiennej perłowej
    2 szkl wody
    sól
    szczypta czosnku granulowanego
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    natka pietruszki

    warstwa mięsna;
    500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 jajko
    2 łyżki wody

    sos beszamelowy;
    mleko ok 1 szkl
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1/4 cebuli
    sól
    pieprz
    imbir

    dodatkowo;
    100 g sera żółtego
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka "gołąbek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.

    Zagotować wodę, dodać sól i wsypać kaszę. Gotować mieszając aż do wchłonięcia wody. Pozostawić kaszę pod przykryciem. Kiedy przestygnie dodać czosnek śmietanę i jajko , doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

    Mięso wymieszać z jajkiem wodą i przyprawami.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko aż do uzyskania gęstości sosu. Sos rozmiksować i doprawić do smaku solą pieprzem i imbirem.


    Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty, Potem warstwę kaszy, na to warstwę mięsną, liście kapusty , sos beszamelowy, starty żółty ser i szczypta oregano.

    Zapiekankę zapiec ok 40 min w temp ok 200 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować