Klops Gołąbek w Cieście Francuskim

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To proste, szybkie i smaczne danie !!! Świetnie nadaje sie na rodzinny obiad lub danie dla gości . Polecam :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 szklanka ryżu
    1 cebula
    1 jako do farszu
    1 jajko do posmarowania
    ciasto francuskie ok. 375 g
    olej do smażenia
    mak do ozdoby
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Klops gołąbek w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać 2,5 szkl. wrzątku, dodać pół łyżeczki soli, przykryć i gotować przez około 20 minut.
    Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości oleju.
  • 3. Mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulą , dodać 1 jajko, doprawić do smaku
    solą i pieprzem.
  • 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°.
  • 5. Ułożyć masę w keksówce, wygładzić ręka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez ok 25-30 minut.
  • 6. Po upływie 25-30 min wyjąć pieczeń z piekarnika , chwile ostudzić, wyciagnąć pieczeń z keksówki,
    do odparowania wody i odpłynięcia tłuszczu.
  • 7. Gotową pieczeń położyć na cieście i zawinąć ją . ma wierzchu ułożyć kwiatek z ciasta francuskiego
    według uznania i udekorować makiem.
    Całość wysmarować rozbełtanym jajkiem i piec ponownie ok 25-30 min w temp. 190°.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować